Dunántúli Kis- és Középvállalkozók szakmai blogja
A vállalkozók pihenőszobája

Póráz helyett speciális kutya vizsga!

2019-01-19
Póráz helyett speciális kutya vizsga!

Nemrégiben a kutyás gazdák körében nem kis felháborodást keltett a kormány legújabb elképzelése, miszerint teljesen megtiltaná a póráz nélküli sétát a városban mindenki számára. Azonban a legfrissebb információk szerint jó esély van arra, hogy most a szakértők véleménye győzedelmeskedjen, vagyis minden kutyás kapjon egy lehetőséget a póráz nélküli sétára. Ezt biztosítaná a speciális célú városi kutya vizsga, mely egyelőre kidolgozás alatt áll, amelyet nálunk lehetősége van megszerezni akár egyéni vagy csoportos keretek között.

Alkalmassági teszt

Már nem kell sokat várni, hiszen a Vidékfejlesztési Minisztérium hamarosan dönt, hogy elfogadja-e a városi kutya vizsgát, melyet a Tükör Kutyaiskolák és az ELTE Etológiai tanszéke együttesen dolgoz ki. Az alkalmassági teszt lényegében azt hivatott vizsgálni, hogy miképpen reagál a kutya a stresszes és a rendkívüli helyzetekben, valamint a gazda mennyire képes a fennálló helyzetet kezelni. Nem egy megszokott engedelmességi vizsgáról van szó, sokkal inkább egy általános tesztről.

A városi kutyavizsga tehát először is megszűri, hogy alkalmas-e a kutya a póráz nélküli sétáltatásra, ami természetesen nem függ a kutya fajtájától és annak testnagyságától. A vizsga a különböző életszerű, ám extrém helyzetekben méri a kézbentarthatóságot. Ilyen helyzet lehet például egy futó személy, egy ittas ember, síró gyermekkel sétáló anyuka, és még sorolhatnánk. Persze az nem baj, ha az eb reagál az eseményekre, a kérdés itt az, hogy a gazda mit tud ilyenkor tenni.

Még a vizsga szakmai részének kidolgozásán van a hangsúly, a gyakorlati dolgok, tehát a megvalósítás pontos részletei még nem kerültek kidolgozásra. Szakértők a vizsga szükségességét azzal támasztották alá, hogy a kötelező pórázhasználat az elvárttal épp ellenkező hatást válthat ki, mivel az ideges gazdák sok esetben a pórázzal átadják a feszültséget a kutyák irányába, tehát szükség van arra, hogy a kutyák megkapják a kellő szabadságot.

Forrás: index.hu

 

Címke: Kutya vizsga