Dunántúli Kis- és Középvállalkozók szakmai blogja
A vállalkozók pihenőszobája

Melyik a legjobb programozás könyv?

2021-02-02
Melyik a legjobb programozás könyv?

A diákokban gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik könyveket érdemes használniuk a tanuláshoz. Az órán elhangzott elméleti magyarázatokat sok esetben kevésnek érzik, illetve a feladatok alapos begyakorlásához is szükségük van egy jó munkafüzetre.

Nehézségi szint

A megfelelő programozás könyv megtalálása nem mindig egyszerű feladat. Először is egy fontos kérdés, hogy az adott könyv milyen nehézségű. Elég alaposan tárgyalja a főbb témaköröket? A kezdők is megértik a benne található magyarázatokat? Vagy inkább olyanok számára készült, akiknek már van programozói előélete? A nehézségi szint az egyik legfontosabb szempont könyvválasztáskor. A legtöbb esetben fel van tüntetve, hogy az adott könyv kiknek ajánlott, de amennyiben lehetőség van rá érdemes átfutni a tartalomjegyzéket, illetve nem árt beleolvasni.

Tudásanyag

Az sem mindegy, hogy a tanulók az elméleti tudásanyag megértéséhez keresnek könyvet vagy pedig a feladatmegoldáshoz. Az elméleti szakkönyvek csak néhány mintapéldát tartalmaznak, a különböző nehézségű feladatok gyakorlására nem adnak lehetőséget. Erre a célja érdemes beszerezni egy példatárat. Az egyik legjobb alternatíva a Programozz Te is mesterfokon! c. két kötetes munkafüzet, ami a strukturált és az objektumorientált nyelvekkel kapcsolatos feladatokat is tartalmazza.

Kiadási év

Mivel egy folyamatosan változó szakterületről van szó, folyamatosan jelennek meg az új programozás könyvek. Érdemes mindig a legfrissebb kiadásúakat választani, hiszen a régebbiek olyan információkat tartalmazhatnak, amik ma már nem teljesen állják meg a helyüket. Ez különösen igaz, ha valaki emelt szintű informatika érettségire vagy egyetemi vizsgára készül, ez esetben ugyanis nagyon fontos, hogy a kiválasztott könyvek naprakész tananyagot és gyakorlófeladatokat tartalmazzanak.

Címke: Programozás könyv