Dunántúli Kis- és Középvállalkozók szakmai blogja
A vállalkozók pihenőszobája

A tökéletes kemencés pizza titka

2019-04-22
A tökéletes kemencés pizza titka

A pizza azok közé az ételek közé sorolható, amiket szinte mindenki szeret. Az viszont már korántsem biztos, hogy mindenki ugyanúgy készíti, sőt! Van, aki vastag tésztával szereti, van, aki inkább vékonnyal, és persze ott van a feltét is, amit mindenki a saját íze szerint változtat. Sokan viszont az igazi kemencés pizza mellett teszik le a voksukat, mert hiába próbáltak ki más recepteket, nekik az vált be a legjobban.

Egy csipet türelem

A szakácsok egyetértenek abban, hogy a tökéletes kemencés pizza legfőbb ismérve a megfelelő állagú tészta. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a kelesztés, ami bizony sok időt igényel. Vannak, akik azt mondják, hogy az sem mindegy, milyen liszt kerül bele a tésztába, ugyanis az nagymértékben meghatározza az ízét, puhaságát. Az eredeti receptek szerint a legjobb a duplán átszitált, nullás jelzésű fajta. Mivel nem minden boltban kapható ilyen, ezért a felkutatása, megvásárlása is sok időbe telhet.

Pizzakő

Az, hogy végül mennyire lesz ropogós a kemencés pizza, nagymértékben függ a kemence típusától, anyagától. A belső felülete jellemzően porózus kerámia, ami képes arra, hogy a párát és a hőmérsékletet egyenletesen szabályozza. Ezzel szemben az otthoni sütőkben a pára megreked, és a tészta lényegében a telített gőzben sül. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy házilag ne lehetne elkészíteni az ínycsiklandó pizzát. A megoldás az úgynevezett pizzakő, aminek használatával a hagyományos sütő is képessé válik a páraszabályozásra.

Hozzávalók ízlés szerint

Végül pedig a feltétről is kell néhány szót szólni, hiszen az is nagy szerepet játszik abban, hogy végül a pizza elég ízletes lesz-e. Ezzel kapcsolatban nincsenek írott vagy íratlan szabályok. Mindenki úgy alkothatja meg a saját kemencés pizzáját, ahogy épp kedve tartja. Bár a szalámi, a sajt és a gomba alapvető feltétnek számít, de sok más alapanyaggal is lehet kombinálni azokat.

Címke: Kemencés pizza