Dunántúli Kis- és Középvállalkozók szakmai blogja
A vállalkozók pihenőszobája

A mozizás sosem megy ki a divatból

2019-04-19
A mozizás sosem megy ki a divatból

Napjainkban kétségkívül a mozizás az egyik leggyakoribb közös program. Ha összegyűlik egy baráti társaság, akkor nagy esély van rá, hogy úgy döntenek, megnéznek egy izgalmasnak ígérkező filmet. Az embereket már régóta vonzza a mozgófilmek világa, bár tény, hogy annakidején nem volt annyira élvezetes a filmnézés, mint napjainkban. Ennek ellenére az elődeink is szívesen mentek el a filmvetítésekre, hogy kikapcsolódjanak, szórakozzanak.

A kezdetek

A mozifilmek történetének kezdetén az úgynevezett vetítőtermekben játszották le a filmtekercseket, de az is előfordult, hogy cirkuszi sátrakban vagy boltokban gyűlt össze a közönség, hogy mozizzanak egy jót. Az első hivatalos filmszínház, a Vitascope Hall egy üzletből lett kialakítva 1896-ban az amerikai New Orleansban. Nem sokkal később megnyílt az Edison’s Vitascope Theater Buffalóban, majd pedig jó néhány másik is.

Moziépítési láz

Az Amerikai Egyesült Államokban az 1910-es években érte el a tetőpontját a moziépítési láz. 1914-ben felépült az első filmszínházpalota is, a Mark Strand Theater, ami a mozifilm történetében óriási előrelépést jelentett. Az épület mintájára sajátos filmszínház-építészeti stílusjegyek alakultak ki, amik nagymértékben meghatározták a későbbi mozik kinézetét. A későbbiekben tovább nőtt a filmek, filmszínházak népszerűsége, míg végül már csak a tömegtermeléssé váló filmgyártás tudta kielégíteni a keresletet. A 80-as, 90-es években elterjedő VHS videotechnika, illetve a kábeltelevíziózás megjelenése némileg visszavetett a lendületen, de a mozik továbbra is kedvelt közösségi színhelyek maradtak.

Multiplex és megaplex mozik

A „kalózkodás”, illetve az otthoni házimozi élmény továbbra is a filmszínház-üzemelés gátló tényezői maradtak. Ezek kivédésére kezdték el kialakítani a multiplex mozikat, amik technikailag már sokkal fejlettebbek voltak elődeiknél. Innentől kezdve egyre nagyobb szerepet kaptak az előcsarnokban megjelenő kereskedelmi tevékenységek is, például a pattogatott kukorica értékesítése.

Címke: Mozifilmek