Dunántúli Kis- és Középvállalkozók szakmai blogja
A vállalkozók pihenőszobája

A hűtőkamra hőmérsékletének beállítása

2021-04-02
A hűtőkamra hőmérsékletének beállítása

A hűtőkamrák tervezésekor, kivitelezésekor az egyik legfontosabb feladat a megfelelő hőmérséklet meghatározása. E tekintetben minden esetben a benne tárolt élelmiszerek hűtési igénye a mérvadó. A hőmérséklet beállítása két tartományban történhet, attól függően, hogy pontosan mi kerül a kamrába.

Normál hűtési tartomány

Normál hűtési tartományban 0 és 10 Celsius fok között kell tartani a kamra belső léghőmérsékletét. Ebben a tartományban tárolható élelmiszerek: cékla, brokkoli, répa, karfiol, tonhal, kagyló, sertéshús, bárányhús, marhahús, nyúlhús stb.

Mélyhűtő tartomány

Mélyhűtő tartományban -18 és 0 Celsius fok között van a hűtőkamra léghőmérséklete. Ebben a tartományban tárolható gyümölcsök, húsok: alma, áfonya, meggy, cseresznye, rák, lazac, csirkehús, pulykahús, kacsahús stb.

Többlet hűtési hőtermelés

Amennyiben az áru nem hűtött formában érkezik a hűtőkamra helyszínére, akkor számolni kell a többlet hűtési hőterhelésre. Ezt úgy számoljuk ki, hogy az áru hőmérsékletéből kivonjuk azt a hőmérsékletet, amin tárolni kívánjuk. Ehhez jön hozzá a kamra belső hőmérséklete és a külső környezet hőmérséklete közötti különbség, amiből konvektív hőnyereséget kell számolni. Ezeket a paramétereket már a hűtőkamra tervezéskor figyelembe kell venni, hogy az adatok alapján a legmegfelelőbb gépészet kerüljön kiválasztásra.

Hőmérséklet és méretezés

A hűtőkamrák üzemeltetésekor számolni kell azzal is, hogy az ajtónyitáskor a belső léghőmérséklet megnő. A hűtött áru állagának, minőségének védelme érdekében a hőveszteséget érdemes figyelembe venni a kamra méretének megtervezésekor. Mélyhűtő kamrák esetében az ajtónyitás ritkábban fordul elő, így ott elég kisebb hőveszteséggel számolni. Méretezéskor az is nagyon fontos, hogy a kamra teljes egészében kitöltse a rendelkezésre álló teret.

Címke: Hűtőkamra